Codzienność bez glutenu – czy gluten jest faktycznie złośliwy?
Nieraz skorzystanie z rad dietetyka to bardzo dobre rozstrzygnięcie. Z jakiej przyczyny? Bo na świecie pojawia się wiele mitów, które dotyczą jedzenia. Chociażby mit dotyczący glutenu. Dużo osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Istotnie, jest – problem polega na tym, że tylko dla co niektórych ludzi. Produkty mleczne również są szkodliwe dla alergików. Skutkiem tego przed metamorfozami żywieniowymi trzeba zwrócić się po radę do dietetyka, jaki zaleca różne testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dziedzinie odchudzania, bowiem nie chcą się potwierdzać że mają dowolny kłopot. Sami wybieramy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda oraz, że ekspresowo zdobędziemy ładną oraz szczupłą posturę. Jakkolwiek prawda bywa gruntownie inna i cyklicznie nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje lub po prostu nie mamy siły na to, aby wykorzystywać ją tak długo jak jest napisane w jej założeniach. Największym błędem jest zastosowanie kilku rodzajów diet, jedna po drugiej oraz przerywanie ich po niedługim czasie i powracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Z jakiego powodu? Bowiem organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że właściwa ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej ilości jakby pożądał i zaczyna się chronić kiedy wyłącznie jest ich mniej. Menu bez glutenu Ta ochrona skutkuje dużym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w ciele, szczególnie, jeżeli znienacka zjemy zbyt sporo. To fundamentalny błąd odchudzających się, porządniej w związku z tym rozpocząć jedną długotrwałą dietę ale nie przekształcać jej.
Zobacz filmik