Restauracja przy Rynku

Ażeby w pełni wydedukować sedno schematycznej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dodać owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była sztampowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jakkolwiek z w pewnych sytuacjach pojawiło się również oraz wino, przywożone w zasadzie z Śląska i Węgier.

Restauracja przy Rynku

Charakterystyka tradycyjnej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako wybitnie ostrą, z dużą ilością mięsa i kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), głównie pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych państwach – w takim razie mogliśmy sobie na tę przyjemność o wiele bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niezmiernie pikantnych sosów lokalnych.

Restaurants in Main Market

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w najwyższym stopniu standardowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną właściwością kuchni polskiej jest dużo typów zup z lokalnych warzyw, owoców, zbóż i artykułów mięsnych.
Marynaty stereotypowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w standardowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie stereotypowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *